top of page

DIY: Het juiste gereedschap voor leerbewerking

Bijgewerkt op: 18 okt. 2022

De basis onderdelen.

 

Rolsnijder

Waarschijnlijk een van het meest gebruikte gereedschap in leerbewerking is de rolsnijder, ook wel rotary cutter genoemd. In tegenstelling tot een schaar kun je met een rolsnijder gemakkelijk rechte lijnen snijden in zowel leer als stof. Ook kost het je minder kracht dan een normaal mes. Bovendien zorgt de ergonomische grip voor een veel comfortabelere werking.
Precisiemes

Alhoewel je leer veel makkelijker snijd met een rolsnijder is er iets waar je toch nog altijd een precisiemes voor moet gebruiken. De hoekjes en precieze sneden. Ook is het natuurlijk een heel stuk fijner om kleine details aan te brengen met dit mes.
Snijmat

Je zou natuurlijk een hoop kunnen gebruiken als ondergrond. Maar toch werkt niets zo fijn als een goede snijmat. De meeste snijmatten hebben handige markeringen en gradenmeters zodat je leer en stof kan uitsnijden zonder eerst alles te hoeven op te meten. Bovendien zijn er zelfs snijmatten die een soort zelf herstellend materiaal hebben. Kleine krassen worden in de loop van tijd weer zo goed als onzichtbaar.
(stevige) Liniaal

Natuurlijk heb je voor het fijnere meetwerk nog steeds een liniaal of zelf een geodriehoek nodig. Een goede stevige liniaal kan zelfs dienen als een hulpstuk voor kaarsrechte snedes. Neem er bij voorkeur dus een van metaal. Een plastic liniaal snij je binnen de kortste keren kapot.Kantenschaaf

Nadat je leer hebt gesneden heeft het meestal een lelijke rand. Deze rand kan je netjes bijwerken met een kantenschaaf. Deze dunne snijder heb je in verschillende maten. De schaaf haalt een kleine strook van de rand waardoor er een mooie afwerking ontstaat. Een kantenschaaf is zelfs een must als je het leer wilt polijsten. Zonder het wegsnijden van die dunne strook krijg je een extra rand die je niet meer kan wegwerken.
Polijststaaf

Om het leer mooi af te werken gebruik je een polijststaaf. Het idee is dat een heel glad stuk hout door middel van wrijving warmte genereert. Deze warmte zorgt voor een strakke en gladde afwerking van het leer. Let op dat je voor het polijsten wel eerst water of een polijstmiddel aanbrengt.
Groefsnijder

Ben je van plan het leer te naaien of een mooie stiknaad aan te brengen. Om de naadlijn zo recht mogelijk te maken gebruikt je een groefsnijder. De snijder maakt op een ingestelde afstand vanaf de rand een kleine goot. Hierdoor heb je dus een perfect rechte lijn wat het naaiwerk een stuk makkelijker maakt.Benieuwd naar nog meer tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page